20170916: Reactie op homofoob geweld in Turnhout

Het verhaal

Vrijdag 15 september werd een 18-jarige jongen uit Vosselaar en zijn vriend belaagd door een groepje jongeren aan de bushalte in de Warandestraat in Turnhout. Een van de verdachten werd inmiddels opgepakt.

Na een filmvoorstelling te hebben bijgewoond, zat de 18-jarige jongen en zijn vriend te wachten op de bus. De twee jongens werden geviseerd door een tiental jongeren. Algauw kreeg het koppel allerlei scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd. Toen de bus van zijn vriend aankwam, stapte deze op en bleef de 18-jarige jongen uit Vorselaar alleen achter.

“Ze scholden me niet alleen uit voor homo maar grepen ook mijn arm vast”, getuigt de jongeman. “Ik was bang, maar ik heb niet op hun provocaties gereageerd. Daarna ben ik op de volgende bus gestapt en ben ik een halte verder, aan het station, afgestapt.”

Melding feiten

Ondertussen had het slachtoffer foto’s van de agressors gemaakt en deze aan de politie overhandigd. Aan de hand van die beelden heeft de politie ondertussen een van de aanwezige jongeren kunnen verhoren.

Rudy Remijsen van de politie regio Turnhout: “De verdachte, een minderjarige jongen uit Turnhout, is opgespoord. Het dossier wordt, als het klaar is, overgemaakt aan het parket in Turnhout. Het parket moet beslissen of er verder iets mee gebeurt. Er is geen fysiek geweld gebruikt. Het is bij mijn weten de eerste keer dat we in Turnhout een dergelijke klacht hebben gekregen.”

Wat nu in Turnhout?

Jeroen Vermeiren coacht lokale overheden om met het thema homohaat aan de slag te gaan. Volgens hem weet niet elke diversiteitsambtenaar hoe deze problematiek aan te pakken. Ook hij is erg geschrokken dat dit in Turnhout is gebeurd.

“Turnhout is op het vlak van de gelijke behandeling van holebi’s altijd een voortrekker geweest. De jongste jaren is het echter wat minder”, vertelt Jeroen. “De enige acties in 2017 waren een regenboogvlag, een ‘fotobooth’ in het stadskantoor en een toneelstuk van een organisatie die werkt rond holebi’s en transgenders met een migratie-achtergrond.”

Turnhout zou volgens Jeroen Vermeiren het debat in scholen en verenigingen kunnen aanzwengelen. “Samen stad maken, zoals het stadsbestuur zo graag zegt. Dat het kinderen waren die dit weekend homo’s lastig vielen bij de bushalte, daar schrok ik echt van. De kans is vrij groot dat deze kinderen in Turnhout naar school gaan. Tijd dus om het debat in de Turnhoutse scholen te voeren.”

 

De volledige krantenartikelen kan je hier nalezen:

Nieuwsblad 20170919

GVA 2017-09-19